Dakgoten

Het water dat van een dak afkomt word opgevangen in een dakgoot. Het wordt dan via een regenpijp afgevoerd naar het riool. Ook kan er een regenton tussen geplaatst worden met een overloop naar het riool. De goot die we als doe-het-zelver gebruiken is meestal een kunststofgoot.

Dakinspectie

Meestal kijk je pas naar het dak of op de dakkapel als het gaat lekken, maar dan is het eigenlijk al te laat. Controleer het dak regelmatig en houd het schoon. Dit voorkomt het vroegtijdig vervangen van het gehele dak of dakkapel. Hier lees je in enkele stappen hoe we dit controleren.

Radiator

Welke radiator gebruikt wordt heeft te makken met waar we hem nodig hebben en de capaciteit die nodig is, maar ook hoeveel ruimte er voor de radiator is. In principe kunnen we de radiators opdelen in design- en paneelradiators.

Aanleg waterleidingen

Iedere woning heeft een hoofd­water­leiding. Deze 22 mm leiding komt via de meterkast het huis binnen en loopt via de water meter door naar eventuele boven­verdiepingen. Ook loopt deze leiding naar de verwarmings­ketel.

Solderen

In plaats van gebruik te maken van snelkoppelingen kunnen we leidingen ook solderen. Met een metaal mengsel worden twee delen aan elkaar gezet. Het soldeer is zo samen gesteld dat het eerder smelt dan de metalen die aan elkaar gezet worden.

Lassen

Om te lassen heb je zeer hoge temperatuur nodig. Deze temperatuur is ongeveer 1500 °C. Bij lassen wordt namelijk hetzelfde metaal gebruikt met dezelfde samenstelling als de delen die aan elkaar gezet worden. Doordat de twee delen als het waren in elkaar smelten, krijg je een zeer sterke solide verbinding.

Aansluiten op het riool

Het komt wel eens voor dat we een afvoer rechtstreeks op het riool aan moeten sluiten. Voorbeelden zijn een buitenputje of schrobputje. Hierbij komen we twee soorten pijpen tegen. Het oude systeem de gresbuis of bij nieuwe bebouwing de pvc-buizen.

Vloerverwarming

Wanneer je een hekel hebt aan koude tegels of je houdt van een lekkere egale temperatuur, dan is vloerverwarming de ideale oplossing. Aan laten leggen kan, maar doe-het-zelven kan natuurlijk ook.

Diversen

Het afschot is het aflopen (naar beneden). Hierdoor loopt het water altijd naar het laagste punt. Door de laatste beugel te verzinken, ofwel een inkeping in de balk te maken, en de eerste beugel op de balk te leggen, krijg je een net afschot.

Aanleg waterleidingen

Iedere woning heeft een hoofd­water­leiding. Deze 22 mm leiding komt via de meterkast het huis binnen en loopt via de water meter door naar eventuele boven­verdiepingen. Ook loopt deze leiding naar de verwarmings­ketel.

Veiligheid

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe-het-zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen.