Gereedschappen

Hier vind je een lijst met de gereedschappen die je voor het uitvoeren van metselwerk nodig hebt.

3-4-5 steek

Voor kleinere werken is een winkel of blokhaak het aangewezen gereedschap om een haakse hoek uit te zetten. Wanneer er iets groots uitgezet moet worden, bijvoorbeeld een terras, dan heb je aan dit gereedschap niets. Hier heb je een grote haak voor nodig.

Fundering

Voor dat je begint aan een fundering is het verstandig om vooraf te bekijken wat voor gereedschap en hoeveel materiaal je nodig hebt. Wanneer je een fundering nodig hebt voor een enkelsteens muurtje heb je in principe geen bekisting of bewapening nodig.

Metselverband

Er zijn verschillende metselverbanden. Wat je kan gebruiken hangt af van de omgeving (bijvoorbeeld ander metselwerk in de buurt) of van wat je het meeste aanspreekt. Maar denk eraan, halfsteensverband hoef je het hoofd er minder bij te houden dan bij een wildverband. Verder word een tuinmuur meestal 'steens' gemetseld en een spouwmuur halfsteens.

Een muur metselen

Als we een muur gaan metselen moeten we zorgen dat dit op een goede ondergrond gebouwd wordt. Dus op een bestaande betonnen vloer of op een fundering, bij bijvoorbeeld tuinmuurtjes of schuurtjes.

Rollaag

Bij en rollaag heb je een goede ondersteuning nodig als hij rondloopt. Maar ook als hij boven een kozijn gemetseld wordt. Wanneer deze zonder ondersteuning op het kozijn gezet wordt, is de kans groot dat de bovendorpel doorzakt en straks het glas er niet meer in zal passen.

Voegen

Begin nooit te vroeg met voegen. Dit is namelijk de oorzaak van het wit uitslaan van muren. Na twee weken is de metselspecie uitgehard en mag er gevoegd worden.

Vensterbanktegels

Buiten, onder het raam zit vaak een vensterbank van vensterbanktegels. Deze tegel is veel dikker dan een gewone tegel, maar kan ook kapot gaan. Hoe los je het probleem van kapotte tegels op?

Herstellen tegels

Krab voorzichtig met bijvoorbeeld een kleine schroevendraaier de voeg rond de kapotte tegel weg. Sla met een kleine steenbeitel en een hamer de tegel verder in stukjes, waarna met de beitel de kapotte tegel voorzichtig weg getikt moet worden

Veiligheid

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe-het-zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen.