Gereedschappen

Als stukadoor heb je de volgende gereedschappen nodig: kunststof metselkuip, de kuip moet goed schoon zijn, boormachine, mixer voor op de boormachine, spaarbord, troffel, stalen plakspaan, aluminium rei ...

Verwijderen oude lagen

Een muur die net op getrokken is en schoon en stof vrij is mag rechtstreeks aangesmeerd worden. Mits hij wel eerst is voor behandeld. Bij een oude muur die beschadigd is moeten eerst de losse delen verwijderd worden.

Voorbehandeling

Bij zuigende ondergronden of nieuw werk moet je de muren eerst voorbehandelen. Om te zien of een wand te veel zuigt kun je eenvoudigweg met een plantenspuit water op een muur spuiten. Als het water direct in de muur trekt, is de zuiging te hoog!

Pleister

Pleister wordt meestal in zakken van 25 kilo geleverd. Er zijn uiteraard verschillende soorten, bijvoorbeeld geelband, roodband en goudband.

Sierpleister of spachtelpoets

Muren kunnen zeer mooi afgewerkt worden met sierpleister of spachtelputz. Vaak kan spachtelputz direct op kleur geleverd worden, maar als dit niet kan is dit materiaal ook heel goed over te sausen met een latex op kleur.

Verwerking

Schep met een troffel de pleister op een stalen pleisterspaan. Druk de pleister in een opwaartse beweging en een laagdikte van ± 1 cm tegen de muur. Wanneer je rechtshandig bent, werk dan van links naar rechts en van boven naar beneden.

Speciale handelingen

Omdat roet van de oude schoorsteen altijd door de pleisterlaag heen zal komen en uiteindelijk ook door de afwerking (bijvoorbeeld behang- of sauswerk), moet dit worden geïsoleerd. Maak de wand eerst zo goed mogelijk schoon. Breng daarna twee lagen isoleerverf op. Wegenverf kan ook maar is veel moeilijker verwerkbaar.

Krimpnaden

Vaak als een krimpnaad in een muur gerepareerd is, is dit van tijdelijke resultaat. Vooral bij ramen en deuren is die kans groot bij het dicht slaan van de deur of het raam. Toch kan dit voor langere tijd verholpen worden.

Veiligheid

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe-het-zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen.