Gipsplaten

Met gipsplaten heb je relatief eenvoudig en snel een extra kamer, mooie gladde wanden en plafonds en een ideale ondergrond voor elke afwerking. Of de wand nu wordt gesaust behangen of betegeld. Het is allemaal mogelijk.

Leidingen aftimmeren

Leidingen die over de muur lopen geven een rommelig uiterlijk. De zaak netjes aftimmeren maakt het strakker en makkelijker schoon te maken. Gebruik hiervoor watervast multiplex.

Fineer herstellen

Het gebeurt iedereen wel eens. Er valt iets zwaars of scherps op je tafel of er wordt een sigaret naast de asbak neer gelegd. Je tafel is beschadigd.

Deur afhangen

Voordat je een deur koopt, moet je de sponning van de deuropening opmeten. Doe dit bij voorkeur met een duimstok, want zo meet je nauwkeuriger dan met een rolmaat. Meet de deur vervolgens op drie plaatsen.

Verbindingen

Bij een tandverbinding hebben we het over een tand en nest. De vertanding zorgt voor een groter lijmoppervlak waardoor het dus een sterke massieve verbinding wordt.

Raam in deur maken

In veel huizen zitten egale stompe of opdekdeuren. Saai dus. Hoe maak je makkelijk een raam in zo'n deur?

Dakramen

Zelfs voor de gevorderde doe-het-zelver is een gat in een dak maken en daar een raam in plaatsen, een klus waar tegen opgezien wordt. Maar heel erg moeilijk is het niet.

Tussenwanden

In veel woningen is de zolder een kale ruimte met een verwarmingsketel en een hoop spullen die niet vaak nodig zijn en overal over de zolder zwerven.

Houten vloer

Veel mensen die een oude woning bezitten zijn zich niet bewust waar zij op lopen. Vaak bevinden zich in deze woningen nog ondervloeren van houten planken. Meestal ziet dit er niet uit omdat er bijvoorbeeld ooit vloerbedekking op gelijmd werd.

Parket

Parket zal in de loop van de jaren de sporen afgeven van het intensieve gebruik. Denk aan vocht, verkleuring door licht, looproute en deuken door vallen van zware voorwerpen.

Diversen

Het gebeurt iedereen wel eens. Er valt iets zwaars of scherps op je tafel of er wordt een sigaret naast de asbak neer gelegd. Je tafel is beschadigd. Bij massief hout helpt een goeie schuur­beurt nog best, maar bij een gefineerd blad kan dit absoluut niet. Wat nu?

Veiligheid

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe-het-zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen.