Houten raamwerk

In plaats van een staalprofiel kan natuurlijk ook gewekt worden met een raamwerk van hout. Balkjes van 5,5 x 5,5 cm zijn hier zeer geschikt als randprofiel, dus vloer-wand en plafond-profiel.

Stap 1

Teken op de vloer af waar de muur of muurtjes moeten komen. Hou hierbij wel rekening met wat er in de te creëren ruimte gedaan moet worden.

Stap 2

Bepaal waar het kozijn moet komen en zet deze waterpas door middel van een wiggetje. Wanneer hij waterpas staat moet het kozijn vast gezet worden op de vloer. Door een schoor bovenaan in het kozijn in de dag kant te monteren en aan een balk van het dak vast te zetten blijft het kozijn in de bouw periode netjes waterpas staan.

Stap 3

Nu kunnen de houten balkjes op de grond,wanden en tegen het dak geplaatst worden. Op de vloer kan de balk voor geboord worden en vast geslagen worden met slag of spijker pluggen en in het spant met schroeven. Ook om het kozijn moeten een balkje gezet worden. Bij een houten kozijn kan het balkje op het kozijn geplaatst worden. Bij een stalen kozijn moet het raamwerk vrij van het kozijn er omheen gebouwd worden

Stap 4

Nu moeten de staanders geplaatst worden. Dit gaat het makkelijkste met hoek ijzers. De staanders moeten hard op hard, dat is het midden van de balk, op 60 cm geplaatst worden. Dit is de breedte van de gips plaat die er straks op ge schroeft moet worden. Zorg hierbij dat de staanders perfect waterpas staan.

Stap 5

Nu gaan we een kant van de wand dicht maken. Begin het liefst met de kant waar straks de lichtschakelaar en/of de stekerdoos komt te zitten. Begin direct naast het kozijn met een hele gipsplaat. Schroef nu de plaat vast op de balk en begin met de eerste schroef direct naast het kozijn bovenaan zodat je je handen vrij hebt. Plaats de schroeven 1,5 cm uit de kant met een tussen ruimte van 20 cm en zorg dat je de schroef net iets verzonken schroef maar niet door het karton heen. Zo kan de rest van de wand aan een zijde dicht gemaakt worden.

Stap 6

Maak nu de gaten voor de licht schakelaar en de stekker dozen in de wand. Dit kan met een schrob zaagje of een gaten boor. Let hierbij op dat je niet te hard druk. De kans is groot dat er dan stukken gips af springen. Een stuk hout tegen de achter kant houden voorkomt dit. Plaats de inbouw dozen in de wand en schroef de bijgeleverde klemmen vast. De leiding ter bate van de elektra kan nu aan gelegd worden. Boor hiervoor gaten door het houten vreemd.

Stap 7

Verstandig is het om de wand te isoleren. Hiervoor zijn glaswol dekens verkrijgbaar (gele maten) . Breng dit tussen de houten balken aan. Daarna kan de wand verder dicht gemaakt worden.

Stap 8

Nu kan de andere zijde dicht gemaakt worden. Begin op dezelfde plaats waar je aan de ander zijde begonnen bent naast het kozijn,maar nu met een halve gips plaat, Wanner de naden van de gips platen niet recht tegen over elkaar zitten zal dit de geluids isolatie te goede komen.

Stap 9

De schroef gaten en naden in de gips plaat kunnen nu uit gerepareerd worden. Hierna kan de wand bekleed worden met behang, tegelwerk of sierpleister of iets dergelijks. Zorg wel dat je de wand eerst voorzien van een gronderig.